NHL

Från 1 995 SEK st

NHL (National Hockey League) är den högsta ligan inom ishockey i Nordamerika och är rankad till världens bästa. Många talangfulla spelare skickas till draften med hoppet om att bli valda och under årens lopp har många svenska spelare gått från SHL till NHL. Intresserad av att se en ishockeymatch i världsklass? Kontakta oss och köp dina biljetter! Nedan kan du läsa vidare för att förhoppningsvis lära dig mer om NHL:s seriespel och NHL:s historia.

Matcher & Lag

"Förnärvarande har ej några uppdaterade evenemang fördenna evenemangskategori. Söker du en biljett? Kontaktaoss så hjälper vi dig!

Kommande matcher

"Förnärvarande har ej några uppdaterade evenemang fördenna evenemangskategori. Söker du en biljett? Kontaktaoss så hjälper vi dig!

Hur fungerar seriespelet i NHL?

NHL består idag av 32 klubbar. Ligan är uppdelad i två konferenser och varje konferens är uppdelad i två divisioner. I den östra konferensen heter divisionerna “Atlantic” samt “Metropolitan”. Här spelar till exempel New York Islanders och Toronto Maple Leafs. I den västra konferensen heter divisionerna “Central” och “Pacific”. I denna konferens spelar till exempel Nashville Predators och Los Angeles Kings. Totalt är det alltså 16 klubbar inom varje konferens och åtta klubbar i varje division.

Kvalificera sig till slutspel

Från varje konferens kan åtta lag kvalificera sig till slutspelet. De tre bästa lagen från varje division kvalificerar sig direkt till slutspel. I varje konferens finns det dessutom två wild cards, som tilldelas lagen med flest poäng, oberoende av vilken division de spelar i.

Seriespelet håller på från oktober till april och det är många matcher som ska hinna spelas. Inför säsongen2021/2022 kommer lagen ha ett spelschema på 82 NHL-matcher var, där varje match innebär stenhård konkurrens.

Stanley cup – slutspelet inom NHL

Slutspelet inom NHL spelas från april till juni. Det är en prestigefylld titel att vinna Stanley Cup och få lyfta den anrika pokalen. Säsongen 2020/2021 var det Tampa Bay Lightning som vann Stanley cup, för andra året i rad.

De som vinner slutspelet får gravera in sina namn på pokalen. Dessutom får alla spelare ta med sig pokalen hem, vilket har gjort att den har varit i Sverige några gånger.

Vilka lag ingår i NHL?

I serien ingår sju lag från Kanada och 25 lag från USA och så förblir det. Det är en sluten serie och därför sker inga kval till NHL. För att hålla en jämn nivå mellan lagen får lagen som inte kvalificerar sig för slutspel en fördel vid draften, där nya spelare ska väljas ut.

Alla klubbar har också samarbete med farmarlag inom i AHL, American Hockey League samt ligan ECHL. Samarbetet gör det möjligt för NHL-klubbarna att låna ut sina spelare, utan att bryta motspelarkontrakt.

Svenska spelare inom NHL

Som framstående hockeynation har Sverige skickat många spelare till NHL. Flera svenska spelare har börjat sin karriär i SHL, Sveriges högsta liga inom ishockey och sedan skickats över till andra sidan Atlanten. Ett exempel är Rasmus Dahlin. I NHL-draften 2018 valdes den svenska supertalangen som den första spelaren av alla. Tidigare spelade han för Frölunda HC, men numera är det NHL:s Buffalo Sabres som gäller. Den bäst betalda backen inom NHL 2020 var svensken Erik Karlsson, som spelar för San Jose Sharks. Han hade en lön på 14,5 miljoner dollar.

Organisation

Ledaren för NHL kallas för kommissarie och sedan 1993 innehas titeln av Gary Bettman. NHL har även två huvudkontor, ett i New York och ett i Toronto.

Hur fungerar NHL-draften?

NHL-draften sker varje sommar och för att kunna draftas måste man vara 18 år. Draften sker i sju rundor och varje klubb har ett val per runda. Inför draften åker scouter från de olika klubbarna runt och kollar på potentiella spelare. En rankning upprättas inom klubben som givetvis är topphemlig.

Vilken klubb som får välja först i rundorna avgörs av resultatet i tidigare säsong. Lagen som inte nådde slutspelet deltar i en lottning, där den exakta ordningen avgörs. Därefter fylls ordningen på med lagen från slutspelet. Det lag som vann slutspelet får välja sist, det som kom på andraplats får välja näst sist osv. Draft-valen kan förhandlas bort till andra klubbar och därför är det inte säkert att en klubb väljer i alla sju rundorna.

Om man blivit draftad av en klubb innebär det att ingen annan får skriva kontrakt med spelaren på tre år. Vanligtvis sker draften inför en fullsatt arena och sänds på TV. Därför var NHL:s draft 2020 speciell på grund av covid-19 restriktionerna. Då bestämdes turordningen i juni men själva draften skedde senare under året.

Ishockey Hall of Fame

NHL Hockey Hall of Fame är ett museum som startades i Toronto 1943 med syftet att bevara ishockeyns historia. Till Hall of Fame väljs det varje år in personer, som har gjort betydelsefulla insatser för ishockeyn. Det finns tre kategorier: Ishockeyspelare, “Builders” och “On ice-officials”. En “builder” kan till exempel vara en tränare och en “on-ice officials” kan vara en domare. Det har även tillkommit en underkategori för kvinnliga spelare.

Kommittén i Hall of Fame

I kommittén för Hall of Fame sitter 18 personer, som antingen kommer från media eller som själva är invalda i Hall of Fame. Varje år får varje person lov att nominera en person per kategori. För att någon ska väljas in måste den ha stöd av minst 75% av kommittén som är närvarande eller minst 10 personer. Med sina 65 personer är Toronto Maple Leafs det NHL-lag med flest invalda i Hall of Fame.

Svenskar som blivit invalda i Hall ofFame

Hittills är det endast fyras svenskar som valts in i Hall of fame. Dessa är:
-Börje Salming, som blev invald 1996 och bland annat spelade i Toronto Maple Leafs. -Mats Sundin, som blev invald 2012 och som också spelade i Toronto Maple Leafs. -Peter Forsberg, som blev invald 2014 och bland annat spelade för Nashville Predators. -Nicklas Lidström, som blev invald 2015 och bland annat spelade för Detroit Red Wings.

Hur uppkom NHL?

NHL grundades 1917 i Kanada. Inledningsvis ingick 4 klubbar i ligan och det var en regional liga för två provinser i Kanada. Sedan starten har ligan expanderat ett flertal gånger. I mitten av 1920-talet var det första gången som ett amerikanskt lag deltog i ligan och det var New York Rangers. År 2000 blev det totalt 30 klubbar i ligan och inför säsongen 2021/2022 är det 32 klubbar som ingår i NHL.

The Original Six

The Original Six kallas de sex lag som spelade mellan säsongen 1942/1943 till säsongen 1966/1967. Ett av lagen är Montréal Canadiens, och därför är det kanske inte så konstigt att de har vunnit slutspelet flest gånger, totalt 24 gånger. På 1950-talet vann de dessutom slutspelet fyra säsonger i rad. Denna bedrift lyckades New York Islanders upprepa i början 1980-talet.

Toronto Maple Leafs, som även kallas "the Maple Leafs", dominerade istället under slutet av 1940-talet. Då vann Toronto Maple Leafs slutspelet tre år i rad och i början av1960-talet gjorde Toronto Maple Leafs exakt samma sak igen. Även Toronto Maple Leafs är en del av The Original Six och har vunnit slutspelet hela 13 gånger.

Historiska händelser

Mycket har hänt sedan 1917. Man har tillexempel slutat spela på naturis och börjat använda hjälm. Det kan låta självklart att använda hjälm idag, men det var först efter en dödsolycka 1968 som det flesta började med det. Under en match ramlade en spelare och slog i bakhuvudet så hårt att han avled efter några dagar.

Säsongen1964/65 blev Ulf Sterner historisk. Han var inte bara den första svensken att spela i NHL utan också den första européen. Även Willie O’Ree skrev historia säsongen 1957/1958 som den första mörkhyade spelaren i NHL.

Vem sänder NHL i Sverige?

I Sverige är det Nordic Entertainment Group som som äger rättigheterna att sända NHL-matcher fram till 2026. NHL:s matcher sänds på Viasat och de går även att se på Viaplay i efterhand. Resultaten från NHL uppdateras kontinuerligt på NHL:s officiella hemsida. På grund av tidsskillnaden mellan USA och Sverige sänds NHL-matcherna mitt i natten, svensk tid.

Andra evenemang

Junior Ishokey VM
Sverige
|
Göteborg
|
26:e december 2023 - 5:e januari 2024
NHL
USA & Kanada
|
|
Säsongen 2023-2024

Ligor

Premier League
England
|
|
Säsongen 2022/2023
La Liga
Spanien
|
|
Säsongen 2022/2023
Serie A
Italien
|
|
Säsongen 2022/2023
Ligue 1
Frankrike
|
|
Säsongen 2022/2023

Mästerskap

Champions League
Europa
|
|
Säsongen 2022/2023
Fotbolls-EM 2024
Tyskland
|
|
Planerad 14 juni - 14 juli 2024
EM-kval 2023
Friends Arena & Internationellt
|
Sverige
|
2023
köp biljetter!