Formel 1

Formel 1, även kallat F1, är världens mest prestigefyllda motorsport, en tävlingsform där människans innovativa förmåga sätts på prov. Inom sporten är denna gren höjdpunkten och onekligen den absolut största kategorien. När det kommer till Formel 1 erbjuds allt från avancerad ingenjörskonst till spännande drama. För förarna väntar svåra utmaningar, pengar och ära. Se förarnas skicklighet sättas på prov när de framför världens snabbaste bilar, det krävs skicklighet, talang och skarpa reflexer för att manövrera de enorma krafterna som en Formel 1 bil har. I ryggen har förarna världens största biltillverkare, som konstant tävlar om att designa och producera de snabbaste, lättaste och mest manövrerbara fordonen. Detta utmärker Formel 1 som sport, där flera aspekter vävs samman för att skapa en komplex, intressant och otroligt spännande tävling. Alla dessa komponenter tillsammans skapar de mest hårresande tävlingarna som internationell motorsport har att erbjuda.

Ligor

Premier League
England
|
|
Säsongen 2022/2023
La Liga
Spanien
|
|
Säsongen 2022/2023
Serie A
Italien
|
|
Säsongen 2022/2023
Ligue 1
Frankrike
|
|
Säsongen 2022/2023

Mästerskap

Champions League
Europa
|
|
Säsongen 2022/2023
Fotbolls-EM 2024
Tyskland
|
|
Planerad 14 juni - 14 juli 2024
EM-kval 2023
Friends Arena & Internationellt
|
Sverige
|
2023

Kommande evenemang

Italien GP
Italien
|
Monza
|
3 september 2023
Imola GP
|
|
Evenemangsdatum ej bekräftat
Spanien GP
|
|
Evenemangsdatum ej bekräftat
Monaco GP
|
|
Evenemangsdatum ej bekräftat
Storbritannien GP
|
|
Evenemangsdatum ej bekräftat
Österrike GP
|
|
Evenemangsdatum ej bekräftat
Ungern GP
|
|
Evenemangsdatum ej bekräftat
Belgien GP
|
|
Evenemangsdatum ej bekräftat
Nederländerna GP
|
|
Evenemangsdatum ej bekräftat

Kommande evenemang

För närvarande har vi ej uppdaterat några evenemang för denna evenemangskategori. Söker du biljetter? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Historien bakom formel 1

Historien bakom Formel 1 är lång och händelserik. Redan på tidigt 1900-tal bevittnade vi vad som senare skulle utvecklas till den motorsport vi känner till och älskar idag. En generell missuppfattning är att Formel 1 myntades först under det första världsmästerskapet 1950, men redan 1931 skedde det första Europamästerskapet för s.k. “Grand Prix”-förare.

 

När bilindustrins utveckling tog fart i början av 1900-talet började diverse lopp att arrangeras i framförallt Europa. I takt med att bilarna blev snabbare och mer kraftfulla blev även loppen farligare och mer riskabla. Under tävlingarnas tidigaste dagar fanns inte ns grundläggande säkerhetsföreskrifter såsom säkerhetsbälte implementerat, vilket redan då talade om det tuffa klimatet inom Formel 1.

 

Dessa första tävlingar hänvisades generellt som “Grand Prix”. De kategoriserades av ensitsiga bilar och följde ett specifikt regelverk. Under det första europamästerskapet 1931 uppfördes regler som lade grunden för det regelverk vi idag associerar med Formel 1. Reglerna gällde bland annat vikt, storlek och kraft för fordonen. De tävlande behövde följa en viss formel för att få tävla, vilket är en beståndsdel i kreationen av namnet Formel 1.

 

Utöver detta användes ett specifikt poängsystem som var baserat på utvalda Grand Prix-lopp. Dessvärre satte uppkomsten av andra världskriget stopp för entusiasmen inför formula-tävlingar i Europa under några år.

 

Efter kriget plockades sporten snabbt upp igen och redan år 1946 skapades en specificering av eliten inom Formel-tävlingar. För att särskilja toppskiktet av diverse motorsport skapades Formel 1 av FIA (Fédération Internationale de l Automobile), ett specifikt regelverk för just eliten. FIA tillämpade dessutom bestämmelser för Formel 2 och 3 under samma tidsperiod och har än idag inflytande över all global motorsport.

 

Det första officiella världsmästerskapet för just Formel 1 skedde år 1950, denna händelse är att anse som en av de mest betydelsefulla inom sportens historia. Detta världsmästerskap erkändes dock endast föraren som vinnare och inte övriga medlemmar i laget. Som ett resultat av detta tillkom konstruktörsmästerskapet där lagens poäng räknades samman och där det lag med mest poäng i slutat av varje säsong, van.

 

Inom sporten har varje biltillverkare två lag, det vill säga två förare under samma bilmärke. Under senare tid har flera märkbara händelser inträffat och flera ny regler har implementerats. Regelförändringar sker kontinuerligt för att öka säkerheten och säkerställa balansen inom Formel 1, samtidigt som människans förmåga till innovation och förbättring ständigt sätts på prov. Sporten har med tiden blivit säkrare, men charmen med adrenalinet och spänningen som kommer med en sådan intensiv och spännande sport fortsätter att locka både förare och åskådare världen runt.

Regelverk formel 1

Formel 1 idag är utformat med tio lag, varav varje lag har två bilar och förare. Sammanlagt i serien blir det alltså 20 deltagare. Under säsongen 2021 arrangerades 23 lopp på varierande platser, där alla benämndes enligt det historiska namnet “Grand Prix”.

 

Varje lopp ger en möjlighet för förarna att samla ihop poäng individuellt och som ett lag. I slutet av varje säsongen slås poängen samman. Ett lag vinner konstruktörsmästerskapet medans en ensam förare vinner förarmästerskapet.

 

Tävlingarna brukar utföras på unika banor där rådande förhållanden skiljer sig från gång till gång, vilket innebär att lagen måste anpassa sig efter varierande och ansträngande omständigheter.

 

Formel 1 är präglat av regler, vilket namnet antyder. Regelverket är enormt. Det finns dock några huvudsakliga regler som definierar Formel 1 som sport. Dessa regler berör allt från bilarnas konstruktion till beteende på banan och finansiella begränsningar.

Ett axplock av dessa är:

●     Inom poängsystemet ges enbart tio först placerade poäng.

●     Det är förbjudet att aggressivt blockera en förbipasserande förare.

●     Fortkörning i depåstoppet är strängt förbjudet.

●     De mest framgångsrika lagen får mindre tid i “vindtunneln”, alltså tunneln där lagen utvecklar bilarnas aerodynamik.

Utöver dessa mer specifika regler finns det mer överhängande regler som påverkar bilens konstruktion. Dessa regler handla främst om dess vikt, aerodynamik och mått. I grund och botten kan Formel 1 egentligen benämnas just som en regelbok eftersom att formeln styr hur sporten utövas.

 

Reglerna inom Formel 1 har i huvudsak två syften, där det första är att bidra till spänningen i sporten genom att främja fortsatt innovation. Det andra syftet är att skapa en balans mellan lagen, vilket i sin tur leder till en överlag bättre och jämnare sport.

Betydande händelser inom formel 1

Formel 1 är en sport som kantats av fantastiska såväl som horribla händelser. Sporten är bokstavligt talat på "liv och död", vilket åskådare blivit vittnen till flera gånger under årtionden. Ett praktexempel på dödligheten inom Formel 1 inträffade redan den 11:e juni 1955 under den så kallade “Le Mans-Katastrofen”.

 

Olyckan skedde strax utanför Le Mans i Frankrike och kostade föraren Pirerre Levengh och 83 åskådare livet. En allvarlig krasch kastade ut bråte mot en tätt packad grupp åskådare, utöver dödsfallen skadades fler än 100 människor allvarligt. Detta är känt som den dödligaste olyckan som någonsin inträffat i samband med motorsport. Ingen ensam individ kunde beskyllas för incidenten utan den benämndes istället som en“race-olycka”.

 

Efter katastrofen vidtogs ett flertal åtgärder för att öka och säkerställa tryggheten på Formel 1-banorna. Dessvärre är detta en omöjlig uppgift att helt eliminera olyckor även idag, men säkerheten har förbättrats avsevärt sedan 1955.

 

En annan anmärkningsvärd händelse är döden av stjärnan Ayrton Senna 1994, som chockade Formel 1-världen. Ayrton var världskänd för sin unika förmåga på körbanan, där han alltid tänjde på gränserna. Denna egenskap ledde honom till slut till sin tragiska bortgång.

 

Men hans död gav upphov till betydelsefull teknologisk och säkerhetsmässig utveckling. Dessa förbättringar ledde till en generell tro på att Ayrton var det sista dödsfallet inom sporten. Den uppfattningen kom dessvärre till ett abrupt slut några år senare. Det senaste dödsfall under ett officiellt Formel 1-lopp var Jules Bianchi som gick bort 2015. Faran med Formel 1 och närheten till döds-relaterade olyckor kommer troligtvis alltid att vara en del av Formel 1’s rykte.

 

Sporten har också gett upphov till fantastiska händelser, bland annat under säsongen 2008 under den Brasilianska Grand Prixen där åskådare och utövare blev vittnen till ett magiskt lopp. I en duell mellan Felipe Massa från Ferrari och Lewis Hamilton från McLaren-Mercedes presenterades sporten i sitt absolut bästa ljus.

 

Felipe hade nämligen redan börjat fira när han passerade mållinjen. Samtidigt såg det knapert ut för Lewis att nå den efterlängtade femte platsen och således vinna. Med bara några få svängar kvar lyckades han komma längre och längre fram i placeringen. Loppet är känt som en riktig nagelbitare som avgjordes i sista sekund när Lewis klämde femteplatsen för att vinna förarmästerskapet 2008.

Framgångsrika Lag inom Formel 1

Inom sporten finns många välkända tillverkare och bilmärken som tävlar. Ett utav de mest populära lagen är såklart Ferrari, som dessutom har vunnit 238 Grand Prix-tävlingar. Detta är det högsta bland alla tävlande lag. Därtill har Ferrari en djup historisk relation med F1 och har tävlat enda sedan år 1950, vilket är det generellt accepterade startskottet för Formel 1 som vi känner till idag.

 

Ferrari kan därmed påstås vara det mest framgångsrika laget någonsin inom F1, även om de vid tillfällen bidrar till engnutta kontrovers.

köp biljetter!